1. Odpovědna na dotazy

15.08.2017 18:20

1. Nechtěl byste prosím uvést znovu do chodu ty Vaše stránky, které již 4 roky spí?

Na uvedení do chodu je pracováno, záleží také na aktivitě návštěvníků....

 

2. Víte o někom z oblasti......?

Pokud hledáte nějakého octaře (octování jsou aktivitou jednotlivců), samozřejmě můžete zaslat email s bližšími informacemi a také můžete dát zápis do  Rozdělení podle krajů pro Českou republiku a pro Slovensko - k tomu byly založeny.

 

3. Po akej dobe mám vymienať misku z octom na okne?

Ocet stačí dolít a dát zpět na původní místo. V případě, že je miska uvnitř špinavá, tak očistit vodou, znovu naplnit a dát na původní místo.

 

4. Stačí vypařování z varné konvice na balkóně?

Ano, stačí, v případě, že máte nad sebou další byty může jim vadit octový zápach.....

 

5. Pomůže octování, když na balkon pověsím nacucané ručníky, ale nademnou je další balkon? Nestoupá ta ionizace jenom přímo nahoru?

Octování také pomůže, akorát případný octový zápach může vadit majitelům okolních bytů

 

6. ....existuje někde uživatelská galerie třeba podle krajů?

O tom nic nevím, po internetu budou spíše budou posány lokalitou a event časem vyfocení. Zde je k dispozici Fotogalerie. Nebo se můžete domluvit na tadesco.cz občas tam bývají žádosti v diskuzích o zaslání fotek a videí.

 

7. Jak funguje octování?

Ocet určitě hodně pomáhá, a funguje to na jednoduchém principu.

Octová pára velmi silně ionizuje vzduch kolem – vytváří množství nabitých částic. Díky různým reakcím kyseliny octové se vzduchem a vodní párou získají tyto nabité části poměrně velkou energii a tak stoupají vzhůru a téměř řetězovou reakcí nabíjí okolní částice. Přispívá k tomu výrazně také rychlé snižování tlaku a teploty se vzrůstající výškou (nižší teplota = menší energie částic) a tím pádem mají nabité částice oproti okolí stále větší energii a dokáží tak řetězovým způsobem zionizovat obrovské množství vzduchu. A jakmile se tato „řetězová reakce“ dostane až do mraku, který byl vytvořen umělým nasprejováním kondenzačních jader, tak se nabijí jádra i kapičky vody kolem nich; a voda se z kapiček vypaří do plynného skupenství, aniž by kapky spadly na zem. 

A tak se rozpustí umělá vysoká oblačnost a dokáže to i zmírnit sprejováním podporované bouřky…  A díky výše popsaným reakcím na to stačí několik litrů octa.

https://orgo-net.blogspot.cz/2011/10/meteorolog-o-pusobeni-octa.html

 

8. Aký ocot je vhodný na octovanie, lihový či ovocný?

Vhodnější bude lihový a to hlavně kvůli ceně. Ovocný ocet je dražší, většinou v menším balení a určen pro dochucení pokrmů.